preskoči na sadržaj
Povijest

Osnovna škola " Dobri "- Split nalazi se na adresi Kliška ulica broj 25, u starom dijelu grada uz sam rub Dioklecijanove palače.
Izgrađena je 1929. godine i kao škola djeluje od školske godine 1929./1930. Zgradu je projektirao poznati splitski arhitekt ing. Josip Koudl koji je prvi na ovim prostorima Sredozemlja gradio objekte sa ravnim krovovima. Zato se naša škola nalazi na popisu spomeničke baštine i pod zaštitom je Ministarstva kulture te Uprave za zaštitu kulturne baštine i njezina Konzervatorskog odjela u Splitu. Do godine 1974. u istoj zgradi djelovale su dvije škole, " Luka Botić " i " Nenad Ravlić ". Iste te 1974. godine došlo je do spajanja dviju škola u jednu i od tada do 1991. godine škola nosi ime " Nenad Ravlić ". Međutim rješenjem okružnog privrednog suda u Splitu broj Us - 139/91 od 15. listopada 1991. godine škola mijenja ime u osnovna škola " Dobri " po Župi kojoj škola pripada. Od 1974. godine škola nije temeljitije uređivana tako da su na zgradi u samoj zgradi bili neophodni ozbiljni radovi. Krov je prokišnjavao, vodovodna i električna mreža je dotrajala, plafoni, zidovi i podovi davno nisu obnavljani, a pročelje zgrade nije nikada obnavljano od same godine izgradnje 1929. Protekla školska godina bila je prekretnica za našu staru školu. Gradsko poglavarstvo prepoznalo je korist investicije u obnovu stare škole i angažiralo je sredstva i instituciju građevinskog fakulteta koji je dao zadatak arhitektu dr. Zdeslavu Perkoviću na izradi projektne dokumentacije obnove škole. Javnim natječajem izabrana je splitska firma
" Brodomerkur " kao izvođač i škola je tijekom lipnja postala veliko gradilište na vidno zadovoljstvo učenika, roditelja, učitelja i svih zaposlenika škole, a i građana Splita. Veliku zahvalnost i potporu dugujemo članu poglavarstva gospodinu Silvestru Krki zaduženom za prosvjetu i sport, gospodinu ing. Srećku Ceciću, nadzornom inženjeru gospodinu Branku Katunariću, koji je i sam nekada bio učenik ove škole. Radovi su završeni tijekom listopada 2003. godine. Sad predstoji unutrašnje uređenje kako bi zaokružili ne djelomičnu već potpunu obnovu stare škole " Dobri ".
Škola ima svoj mali ZOO i botanički vrt, koji predstavlja pravu malu oazu u urbanoj sredini. Vrt se stalno dotjeruje i obnavlja. U vrtu obitava oko trideset vrsta raznih životinja, od ribica u bazenima i akvariju, nekoliko vrsta pataka, golubova, para crnih labudova, fazana, gavrana, ježeva, kornjača kopnenih i vodenih, zamoraca, do pitona i para iguana. U vrtu raste i raznovrsno bilje: cedrovi, bambus, lopoči i još dosta toga. Imamo odnedavno i staklenik.
Škola je vježbaonica Prirodoslovno matematičkog fakulteta i Visoke učiteljske škole u Splitu. Uključeni smo u projekt " Europska mreža škola koje promiču zdravlje ", " Kvalitetna škola " ( UNICEF ), " EKO " projekt,
" Northland " projekt, razne likovne i glazbene radionice. Škola ima nekoliko mentora i jednog savjetnika. Timski rad i kvaliteta učitelja rezultiraju velikim brojem godišnjih nastupa naših učenica i učenika na svim razinama natjecanja, te zapaženim uspjesima i priznanjima. Škola ostvaruje dobru suradnju s Glazbenom mladeži, Kazalištem lutaka, Kazalištem mladih, Hrvatskim narodnim kazalištem, te s Župom Dobri Gospe od Zdravlja. Od 24. svibnja 2003. godine škola " Dobri " Split bratimila se sa školom " Luigi Pirandello ", Civitanova Marche iz Italije.
Dan škole je 21. studenog, blagdan Gospe od Zdravlja.

 

 


radovi učenika


VREMENICI PISANIH PROV.II

OGLASNA PLOČA

TražilicaKalendar
« Srpanj 2015 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


NATJEČAJI

Korisni linkovi
Dnevni tisak

tečajevi
 • CARnet

Portali

preskoči na navigaciju